Kerst

Heerlijke gerechten, gezellige momenten.
Kerstmenu inspiratie 2024 Vier de feestdagen met onze heerlijke kerstrecepten! Van romige bospaddenstoelensoep als voorgerecht tot een hartige spinazie feta quiche als hoofdgerecht, dit kerstmenu biedt voor ieder wat wils. Ontdek ook onze feestelijke garnalencocktail, klassieke zalmpesto en verrassende kip met sinaasappel. Makkelijke en snelle voor - en hoofdgerechten die indruk maken op jouw gasten.

Romige Bospaddenstoelensoep

Een warm voorgerecht is onmisbaar tijdens de kerstdagen.
Deze romige bospaddenstoelensoep is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens feestelijk en perfect voor koude winterdagen. De combinatie van verschillende soorten paddenstoelen geeft de soep een rijke smaak.

Wat heb je nodig: (voor 4 personen)

• 500 gram gemengde bospaddenstoelen (zoals kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake) • 1 ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, fijngehakt • 1 liter groentebouillon • 200 ml kookroom • 2 takjes verse tijm • Himalaya Zout en peper naar smaak • Milde Olijfolie (Fertilia) • Croutons of geroosterd brood voor erbij

Hoe maak je het klaar

Maak de bospaddenstoelen schoon en snijd ze in grove stukken. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de bospaddenstoelen toe aan de pan en bak ze aan tot ze goudbruin zijn. Giet de groentebouillon erbij, samen met de tijm. Breng aan de kook en laat vervolgens 15-20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de bospaddenstoelensoep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa. Roer de kookroom erdoor en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep warm, garneren met verse kruiden zoals peterselie en serveer met croutons of geroosterd brood.

Serveertip van Natuurlijk Kitty

Vervang de kookroom door plantaardige room voor een vegan variant. Zoals Haverfraîche Voeg een scheutje witte wijn toe tijdens het bakken van de paddenstoelen. Garneer de bospaddenstoelensoep met een druppel truffelolie. Deze romige bospaddenstoelensoep is een heerlijk voorgerecht voor de warme kerstdagen. Het is eenvoudig te maken en kan aangepast worden aan jouw persoonlijke smaak. Serveer het met een knapperig broodje en geniet van de warme, winterse smaken. Eet smakelijk!

Garnalencocktail met Avocado en Mango

Een feestelijk voorgerecht
Op zoek naar een verfrissend voorgerecht voor de feestdagen? Deze garnalencocktail met avocado en mango is de perfecte keuze! De zoete mango, romige avocado en sappige garnalen zorgen voor een smaakvolle combinatie. Dit voorgerecht is niet alleen heerlijk, maar het ziet er ook nog is leuk uit en makkelijk te maken. Perfect om je gasten mee te verrassen!

Wat heb je nodig: (voor 4 personen)

• 4 leuke glaasjes • 250 gram gekookte garnalen • 1 rijpe mango, in blokjes gesneden • 1 rode ui, fijngesnipperd • 1/2 bosje koriander, fijngehakt • 1 handje veldsla • Zout en peper naar smaak Voor de dressing: • 1 rijpe avocado • 2 eetlepels Griekse yoghurt • 1 teentje knoflook, fijngehakt • Sap van een halve limoen • Snufje Himalaya zout en peper

Hoe maak je het klaar:

Meng de garnalen, mango, rode ui en koriander in een grote kom. Maak de dressing: Prak de avocado in een kom en prak tot een gladde massa. Voeg de Griekse yoghurt, knoflook en limoensap toe en meng goed en breng het op smaak met zout en peper. Doe eerst wat veldsla in de glaasjes en voeg daarna het garnalen, mango mengsel toe. Verdeel daarna de dressing over het garnalen, mango mengsel. Garneer eventueel met een extra takje koriander. Tip: - Voorbereiding: Je kunt de garnalencocktail van tevoren voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren, maar maak op het moment zelf pas de avocado dressing. - Serveer de garnalencocktail direct, zodat het avocado mengsel niet verkleurd.

Serveertip van Natuurlijk Kitty

Serveer de garnalencocktail in mooie glazen of schaaltjes voor een feestelijke uitstraling. Garneer met eetbare bloemen of een schijfje limoen. Eetsmakelijk!

Warme geitenkaassalade met honing en walnoten

Een klassiek gerecht met een feestelijke twist
Deze salade is niet alleen heerlijk, maar ook eenvoudig te maken. De combinatie van de romige geitenkaas, de zoete honing en de knapperige walnoten zorgt voor een explosie van smaken in je mond. Perfect om je kerstmenu mee te starten of als bijgerecht te gebruiken. Warme geitenkaassalade met honing en walnoten Een romige en hartige salade die de smaakpapillen prikkelt.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

• 4 geitenkaasjes • 1 krop sla • 1 hand rucola • 1 appel, in blokjes • 50 gram walnoten van horizon, grof gehakt • 2 eetlepels acacia honing (De Traay) • 2 eetlepels Fertilia olijfolie • 1 theelepel mosterd • Zwarte peper • Himalaya zout

Hoe maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de geitenkaasjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met honing. Rooster ongeveer 5 minuten, of tot de kaas zacht is en een korstje heeft. Meng de sla, rucola en appel, zongedroogde tomaatjes in een grote kom. Maak een dressing van olijfolie, mosterd, Himalaya zout en zwarte peper. Verdeel de salade over borden en kruimel de geroosterde geitenkaas eroverheen. Besprenkel met de dressing en garneer met de walnoten.

Serveertips van Natuurlijk Kitty

Wil je het wat knapperiger? Voeg dan pompoenpitten toe aan de salade. Je kunt ook andere soorten kaas gebruiken, zoals brie of chèvre. Gebruik een lekkere, volle acacia honing van de Traay voor de beste smaak. Waarom dit gerecht zo goed past bij een gezond kerstmenu: Gezonde vetten: De walnoten en olijfolie zijn een goede bron van gezonde vetten. Vitaminen en mineralen: De sla, rucola en appel zitten boordevol vitaminen en mineralen. Eiwitten: De geitenkaas is een goede bron van eiwitten. Eetsmakelijk!

Zalm met eigengemaakte pesto

Op zoek naar een eenvoudig en smaakvol hoofdgerecht voor je kerstdiner? Dan is deze zalm met zelfgemaakte pesto uit de oven de perfecte keuze! De combinatie van de zalm, de pesto en de frisse citroenschijfjes zorgen voor een heerlijke smaak. Dit hoofdgerecht is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond en mooi om te serveren.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

• 4 zalmfilets (ongeveer 150 gram per stuk) • 2 eetlepels fertilia olijfolie • Himalaya Zout en peper naar smaak • 1 citroen, in schijfjes gesneden Voor de pesto: • 50 gram verse basilicumblaadjes • 2 teentjes knoflook • 30 gram Biologische pijnboompitten van mattisson , geroosterd • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt • 100 ml fertilia olijfolie • Himalaya Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 200°C. Pesto maken: Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en mix tot een gladde saus. Proef en pas de smaak naar wens aan met extra zout, peper of olijfolie. Zalm voorbereiden: Leg de zalmfilets in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Pesto verdelen: Verdeel de zelfgemaakte pesto gelijkmatig over de zalmfilets. Citroen toevoegen: Leg de citroenschijfjes bovenop de zalmfilets. Dit geeft niet alleen smaak, maar zorgt ook voor een feestelijke uitstraling. Bakken: Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de zalm gedurende 15-20 minuten, of totdat de zalm gaar is en de pesto een mooie gouden kleur heeft. Serveer de zalm met een frisse salade van bijvoorbeeld rucola, tomaatjes en avocado. Garneer met extra pesto en wat versgemalen zwarte peper. Tip: - Voor een gezellige gourmet-avond kun je de zalm en de pesto van tevoren bereiden. Laat je gasten zelf de zalm op de grill of in de oven bereiden. - Serveer de zalm met krieltjes, basmatirijst of een salade.

Waarom dit recept perfect is voor kerst?

De combinatie van de zachte zalm, de pesto en de frisse citroen zorgt voor een verfijnde smaak. Het gerecht is eenvoudig te bereiden en kan van tevoren worden voorbereid. De presentatie met de citroenschijfjes maakt het gerecht extra feestelijk. Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Met dit recept maak je gegarandeerd indruk op je gasten tijdens de kerst. Veel plezier met het bereiden en smullen!

Sinaasappel- kippendijen met paprika

Ben je op zoek naar een smaakvolle kerstmaaltijd die snel op tafel staat?
Probeer dan eens deze sinaasappel-kippendijen met paprika! De zoete sinaasappel combineert perfect met de rokerige paprika, waardoor een heerlijke balans ontstaat. Dit kerst hoofdgerecht is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond en eenvoudig te bereiden.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

• 1 ovenschaal • 4 kippendijen • 2 sinaasappels (sap en rasp) • 2 rode paprika's, in reepjes gesneden • 1 gele paprika, in reepjes gesneden • 2 teentjes knoflook, fijngehakt • 1 eetlepel Fertilia olijfolie1 eetlepel acacia honing van de Traay • 1 theelepel paprikapoeder • Himalaya Zout en peper naar smaak • Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)

Hoe maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 200°C. Marinade: Meng in een kom het sinaasappelsap, sinaasappelrasp, olijfolie, honing, knoflook, paprikapoeder, zout en peper tot een marinade. Marineren: Leg de kippendijen in een ovenschaal en giet de marinade eroverheen. Zorg ervoor dat alle kanten van de kip bedekt zijn. Groenten toevoegen: Voeg de reepjes paprika toe aan de ovenschaal en meng ze door de marinade. Bakken: Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de kippendijen gedurende 35-40 minuten, of totdat het vlees gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft. Serveren: Haal de ovenschaal uit de oven en garneer met verse peterselie. Serveer de sinaasappel-kippendijen met bijvoorbeeld gekookte rijst, couscous of aardappeltjes. Tip: - Voor een extra pit kun je een snufje chilipoeder toevoegen aan de marinade. - Vervang de paprika's door andere groenten zoals courgette, aubergine of champignons. - Serveer de kippendijen met een frisse salade voor een complete maaltijd. - Je kunt de kippendijen en de marinade van tevoren bereiden en in de koelkast zetten. Bak ze vervolgens vlak voor het serveren.

Serveertip van Natuurlijk Kitty

Voor een feestelijke uitstraling kun je de kippendijen op een bedje van rucola serveren en garneren met een partje sinaasappel. Wil je nog meer recepten of heb je vragen over specifieke ingrediënten? Laat het me weten!

Spinazie/Feta quiche

Op zoek naar een verfijnd en smaakvol voorgerecht voor je kerstdiner?
Dit hoofdgerecht quiche met feta, spinazie en tomaat is een ware klassieker die altijd in de smaak valt. De combinatie van de romige feta, de hartige spinazie en de zoete tomaat zorgt voor een heerlijke smaak. Bovendien is deze quiche eenvoudig te maken en ziet er prachtig uit op je kersttafel.

Wat heb je nodig? (voor 1 quiche)

• 1 ovenschaal • 1 pakje bladerdeeg uit de vriezer. • 1 rode ui versnipperd • 200 gram verse spinazie • 150 gram feta, verkruimeld • 8 cherry tomaatjes, gehalveerd • 4 eieren • 200 ml kookroom • 1 teentje knoflook, fijngehakt • 1 eetlepel fertilia olijfolie • Keltisch zeezout en peper naar smaak • Verse basilicum, fijngehakt (voor garnering)

Hoe maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 180°C. Quichevorm bekleden: Bekleed een quichevorm met bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem met een vork. Spinazie bakken: Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ui kort aan. Voeg de spinazie toe en bak tot deze geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken en druk het overtollige vocht eruit. Vullen: Verdeel de spinazie gelijkmatig over de bodem van de quichevorm. Strooi de verkruimelde feta eroverheen en leg de plakjes tomaat bovenop. Eimengsel maken: Klop de eieren los met de slagroom en breng op smaak met zout en peper. Giet het eimengsel over de spinazie, feta en tomaten in de quichevorm. Bakken: Bak de quiche in de voorverwarmde oven gedurende 35- 40 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin en stevig is. Serveren: Haal de quiche uit de oven en laat even afkoelen. Garneer met verse basilicum. Serveer deze heerlijke quiche lauwwarm of koud, bijvoorbeeld met een frisse salade. Tips - Kies voor een quichevorm met een mooie rand of een speciale vorm om de quiche nog feestelijker te maken. - Voor een extra portie groenten kun je naast spinazie ook andere groenten zoals prei of paprika toevoegen.

Waarom deze quiche perfect is voor kerst?

Smaakvol: De combinatie van de romige feta, de hartige spinazie en de zoete tomaat zorgt voor een heerlijke smaakbalans. Veelzijdig: De quiche kan zowel warm als koud geserveerd worden, waardoor hij perfect is als voorgerecht of als onderdeel van een buffet. Feestelijk: De quiche ziet er prachtig uit op de kersttafel en is een echte eye-catcher. Makkelijk te maken: De quiche kan van tevoren worden voorbereid en is eenvoudig te bakken. Met deze quiche maak je gegarandeerd indruk op je gasten tijdens de kerst. Eetsmakelijk!